Převodovka- spojka

r.v. 1999-2005
djsmejky15

Re: Převodovka- spojka

Příspěvek od djsmejky15 »

aha tak to me zabira dole takze to lamela nebude a nemuze to byt treba spojkove lozisko???ze blbe stáci spojku???

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

Spojkové ložisko by rachotilo, ale nezpůsobovalo by zabírání spojky dole. To způsobuje jak jsem už psal přítlačák. Ten byl taky měněný? (mění se vždy s lamelou) Nebo byla vyměněna jen spojková lamela?
To by pak i vysvětlovalo, že máš problém zařadit - není úplně vymáčklá spojka (když tam kvalt u nastartovaného motoru narveš, slyšel bys jak to jde do zubů). Částečně může být to a k tomu částečně ten olej. Opravdu po výměně/doplnění oleje v převodovce, když to nezmizne (čemuž zabírání pedálu spojky dole napovídá, že nezmizne) bude potřeba převodovku pro správnou diagnózu shodit dolů a kouknout na to v jakém stavu to je.

djsmejky15

tak je to přítlačák ja jsme nechal spojku měnit shruba před rokem a půl a netušil jsem že mi přítlačák nevyměnily takže mně tedka čeká oprava celé spojky :evil: ta spojka zabírala hnedka jakmile jsem zařadil tak na jedničku jsem se už rozjížděl a to jsem měl spojku plně zmáčknutou ;)

djsmejky15

tak jsem si dneska dovezl auto z opravny a nakonec se kousl setrvačník :cry: takže se vyměnila i spojka se vším všudy..

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

O co se kousl setrvačník, nebo jak se kousl?

djsmejky15

no hele jak jsou tam nějaký válečky v tom setrvačníku tak se to prostě nějak kouslo ani nevím jak ale musely mně to flexou vyříznout

Arnie69

Příspěvek od Arnie69 »

Ahoj chlapi, mám Leona 1,9Tdi 110kw. Kdyz stojim na miste, ztlumim radio, a nemam seslapnutou spojku, tak slysim takove rachoceni, kdyz spojku seslapnu, rachoceni zmizi. V servise mi rekli, ze je to spojkove lozisko, takze by se miselo vymenit lozisko, lamela a pritlacak. Cena s praci cca 8 000kč. Zrovna se mi do toho ted nechce investovat, jde mi o to, zda je to urgentni to vymenit nebo ne. At se mi nerozleti spojka cico. Jinak spojka zabira hezky od spodu, neprokluzuje, zadny problem nevidim, jen za to rachoti no :-( Myslite vymenit? Nebo to ted muzu nechat tak. Diky moc Zdenek

toledak

Příspěvek od toledak »

Zdravím chlapi, mám úplně stejný problém jako Zdeněk, akorát na Toledu 1,6 74kW, nejdřív jsem myslel, jestli to není převodovka, tak jsem koupil olej a vyměnil za starý, ale pořád při puštěném pedálu spojky mi tam rachotí, stejně jako u Zdenka, když sešlápnu spojku, tak to přestane a taktéž, spojku mám oká, jde krásně zlehka, neklouže a řadit jde hezky. Taky by mě zajímalo co je to. Děkuji
2x Toledo II, [color=#4040BF]1,6 Sr - 74kW[/color] a [color=#BF0000]1,9 Tdi - 121kW[/color]

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

U obou to může být i spojkové ložisko i dvouhmotnostní setrvačník. Jde to rozeznat přibližně takto, že zatímco ložisko mírně zvoní a zvuk je jednolitý středních až vyšších tónů, u setrvačníku se zvuk mění v hlubších tónech a je houpavý - chvíli jede normálně, pak zarachotí a zase jede normálně (převaluje se).

Pokud by byla spojka jako celek v pořádku a zlobilo by jen ložisko (které ještě nepoškodilo pérka přítlačného talíře), jde vyměnit jen to ložisko.
Pokud mí TDI natočeno víc jak 180tisíc km na původní spojce, stojí za úvahu výměnu kompletu ložisko/přítlačák/lamela/setrvačník a máte klid do doby, než se rozsype zbytek motoru. Převodovka se zde vytahuje trošku obtížněji a tak se od toho taky odvíjí doba a cena výměny (cca 2tisíce).

Pokud jde spojka příliš lehce a zabírá už od spoda, jsou už unavené nebo vylámané pérka na přítlačáku (právě od toho ložiska) - kousek kovu ve spojce pak dokáže nadělat pěknou neplechu.

Arnie69

Příspěvek od Arnie69 »

Me jde prave spojka normalne a zabira uprostred. Tak nevim no, ted se mi investovat moc nechce. tak me zajimalo, zda je nutnost nebo to pocka par mesicu. Jinak diky

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

Dokud nebude převodovka venku, tak nikdo asi nedokáže určit kolik toho ložisko/přítlačák snese. Může vydržet rok, ale může se rozsypat i zítra.
Netuším jak dluho s tím jezdíš, jaký máš cit ke spojce, jaký je skutečný rozsah opotřebení apod.
Nejlíp projet auto s mechanikem, který potvrdí zdroj hluku od spojky a sám ať doporučí čas výměny - a pak doufat, že to vydrží.

Odpovědět