Diagnostika Seat Cordoba Vario
Diagnostika Seat Cordoba Vario
Zdravím, konkrétně budu mluvit o autě Seat Cordoba Vario do r.v. 99 kód motoru ALM, Je to benzín 1,6 55kW. Mám u tohoto auta dlouhodobě jeden problém. Za jízdy někdy škubne, je to náhodný. Nepodařila se mi vysledovat žádná pravidelnost. Byl jsem s tím na diagnostice přímo u seatu, ale nic nezjistili. Řekli mi , že by to museli opravovat metodou pokus omyl. Na to jsem nepřistoupil, protože by se mohlo stát, že se cena vyšplhá dost vysoko. Rozhodl jsem se si sehnat diagnostiku VAG - COM a zkusit to sám. Po připojení a otevření registru závad jsem zjistil, že tam žádná závada není. Tak jsem to diagnostikoval za jízdy a ve chvíli, když se škubnutí objevilo, jsem se podíval do registru závad, ale zase byl prázdný. Další postup jsem zvolil, že budu sledovat jednotlivé měřené hodnoty. Problém je v tom, že je tam spousta hodnot o kterých nevím co znamenají. Nevíte někdo o nějakým popisu těchto hodnot? Zjistil jsem, že existuje nějaká příručka VIS kde by tento popis mohl být. Nemáte tu příručku někdo prosím? Potřeboval bych ještě vědět, jestli u tohoto typu motoru, který má ještě klasický rozdělovač, se dá přes diagnostiku sledovat nějaké údaje o zapalování a nebo jestli řídící jednotka do zapalování nekecá. Potřebuju totiž prvotně zjistit, jestli je problém v zapalování, nebo v dodávce směsi do válců. Ještě jsem zapomněl napsat, že při větších rychlostech kolem 130 km/h se mi už taky stalo, že motor vysadil zhruba na 5 vteřin (jaky kdyby došel benzín), ale vzápětí se zase chytnul a běžel normálně. Je tu nějaká dobrá duše, která mi může k této problematice něco říct? Dík moc.
Re: Diagnostika Seat Cordoba Vario
VIS (VAG Info Systém) je program, jenž je součástí diagnostiky VAG a není volně šířitelný (Licence).
VIS obsahuje výpis co znamenají chybové kódy a postupy při kódování/přizpůsobování. Neobsahuje ale návody co která hodnota znamená, od toho je dílenská příručka k dané motorizaci.
Stejně tak nejde diagnostikovat VN část zapalování. Každá, i sporadická závada se zapíše do paměti závad, nemusíš tedy hlídat závady za jízdy, ale stačí vyčíst závady po jízdě. Když se objeví třebas závada čidlo klepání - nesmyslný signál, nebo Hallův snímač - hodnota mimo meze, neznamená to, že jsou tyto čidla vadná, ale něco vyvolalo zkreslení signálu (vynechání zážehu = něco na zapalování, přerušení dodávky paliva = něco na palivové soustavě). Obojí lze opravdu vysledovat u této motorizace jen systémem pokus-omyl a nebo si ohlídat zapalování napojením osciloskopu na VN část a tím potvrdit/vyvrátit chybu v zapalování (kdo by ale jezdil stále s osciloskopem a čekal na projev závady).
Jednu naději ti ale dám - nejčastější problém tady je zapalovací cívka a takto se občas projeví, dokud nezačne pravidelně vynechávat (nenastartuješ) s teplým motorem.
VIS obsahuje výpis co znamenají chybové kódy a postupy při kódování/přizpůsobování. Neobsahuje ale návody co která hodnota znamená, od toho je dílenská příručka k dané motorizaci.
Stejně tak nejde diagnostikovat VN část zapalování. Každá, i sporadická závada se zapíše do paměti závad, nemusíš tedy hlídat závady za jízdy, ale stačí vyčíst závady po jízdě. Když se objeví třebas závada čidlo klepání - nesmyslný signál, nebo Hallův snímač - hodnota mimo meze, neznamená to, že jsou tyto čidla vadná, ale něco vyvolalo zkreslení signálu (vynechání zážehu = něco na zapalování, přerušení dodávky paliva = něco na palivové soustavě). Obojí lze opravdu vysledovat u této motorizace jen systémem pokus-omyl a nebo si ohlídat zapalování napojením osciloskopu na VN část a tím potvrdit/vyvrátit chybu v zapalování (kdo by ale jezdil stále s osciloskopem a čekal na projev závady).
Jednu naději ti ale dám - nejčastější problém tady je zapalovací cívka a takto se občas projeví, dokud nezačne pravidelně vynechávat (nenastartuješ) s teplým motorem.
Re: Diagnostika Seat Cordoba Vario
Dík za info. Dá se někde ta dílenská příručka sehnat? Pravidelně to nevynechává nikdy, je to nepravidelný. Někdy ujedu 50 km a nic se neděje, někdy to škubne 5x na deseti kilometrech. Se startem motoru jsem neměl problém nikdy, ani za tepla, ani za studena. V registru závad se ani po jízdě se škubáním žádná závada neobjeví. S tím osciloskopem to zkusit můžu. Zkusím si ho někde půjčit. Ono to totiž blbne i na místě při volnoběhu. Najednou ten motor zakolísá a zase běží normálně. Takže myslíš, že mám závadu hledat v zapalování?