Čepy řízení

r.v. 1999-2005
Odpovědět
lapip
Kontaktovat uživatele:

Čepy řízení

Příspěvek od lapip »

Tak ať se tady taky řeší něco s autama :mrgreen:

Leon 1M - 1.9 TDi - 66 Kw

Co tak pravidelněji odchází ? Čepy řízení a nebo táhla řízení ?

Geoška je OK a i tak mám sjetější více levou pneumatiku :? A pochybuji, že to je tím, že to je na straně řidiče :lol:
Chybovat je v povaze člověka, ale jen hlupák na svém omylu setrvává.
Jdi do boje vesele, neboť mrtví, kteří se nesmějí, jsou oškliví.
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Re: Čepy řízení

Příspěvek od PoMa »

nejcasteji odchazi axialni tahla rizeni. Poznas to podle toho, ze na vyplem motoru s odemklym rizenim zahybes volantem (cca 5' na obe strany) a jestli citis vuli a nebo slysis cvakani, tak to jsou ony. Cepy rizeni a svisle cepy jsou dosti odolne. pokud vysla geometrie, taak neni duvod proc by melo sjizdet gumu (pokud ovsem nebyla delana na mistrovskych laserovych, jenz vsichni doporucuji, ale ve skutecnosti stoji za...) Proste bublinku ve vodovaze mechanicke geosky nikdo neosali, zatimco u laserovky staci spatna kalibrace a problem je na svete.
Najel jsi s kolem na obrubnik, na vymol, pretezoval jsi auto nakladem a podobne? Pokud ano, stoji za zminku pri sjizdeni i kontrola zadni napravy, kterou nikdo nekontroluje, jelikoz neni nastavitelna a ma velky vliv na sjizdeni predku. stejne tak nepresne nafoukane kolo nebo jiny rozmer gum (a to v zadu pokud vim mas) geometrii rozhodi. Takze nejdrive kontrola vuli (kdyby na rizeni byla, geometrie se nedela, jelikoz by nesedela) pak kontrola tlaku v pneu a rozmeru pneu a teprve pak geometrie obou naprav ( ne laserovou), ktera ukaze, kde je problem.

Treba u Ibiz 6L je bezne, ze je auto nove a od novoty i kdyz po kontrole na laserovce vse sedi se pri 16 a 17palcovych kolech sjizdi vnitrky a auto mirne taha doprava. Mechanicka geoska ( s vodovahama a optikou) vetsinou ukazala ze auto ve skutecnosti jede do lichobezniku (posunuta jedna strana obou naprav = nesedel rozmer uhlopricek. A k tomu stacilo vychyleni treba i o pul stupne, zato na obou napravach shodne, ktere laserovka nevidi.

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

Otazka pak jeste je, co myslis sjetejsi pneumatiku, jestli je rovnomerne sjeta, ale vic nez na druhe strane, nebo se ti sjizdi hrana. Jestli je rovnomerne sjeta, ale vice, tak si zkus promyslet na kterou stranu jezdis ostreji. Pokud se ti sjizdi hrana, tak za dva mesice co na tech gumach jezdis (asi nemas vic jak 3tis.km), tak by muselo byt po zime neco hodne spatne.

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

No zkusím to cvakání

Geometrie to byla dělaná ta 3D + měl na těch zařízeních i vodováhy ( kontrola celého auta )
Gumy tam jsou už ty co tam mají být, kola jsou nafoukaná tak jak mají být a je sjeta jen vnitřní strana levého kola k mému údivu jen kousek né po celém obvodu.
Ty čepy mám od servisáka co mi nasazoval ten plast pod motor.

Takže to vidím tak, že nejspíš byl zase chytřejší než by měl být :lol:

No jak píšu, není sjetá rovnoměrně + tam mám ujeto víc jak 3000.

A nechtěl po mě na kterou stranu víc zatáčím :lol:

ještě uvažuju, nemůže se pneumatika sject ( vydřít ) pokud točím na místě ? Před barákem totiž nemáme asfalt, ale takovou betonovou patlaninu s kamínků ( nevím jak to popsat )

:) Jop a auto nezatěžuju, jen jednou za měsíc je naloženo 4 lidma jinak jezdím sám samotinký :(
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

sjeta guma jen na jednom miste a ne po celem obvodu muze mit za nasledek krivy disk ( dej ho na vyvazovacku) a nebo krivy naboj.

hih vodovahy jsou na tech snimacich, co se vesi na kola, tedy ustavi do vahy snimace na kolech, ale ma pritom ve vaze i auto? usazoval ho rozhoupanim pred merenim? Nebo ho nechal tak, jak jsi vysedl (cili leva strana niz)?

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

já u toho nebyl já to tam ráno hodil a odpo si proto byl, ale je to ten stejný co dělal tehdá Alteu a mám tucha, že jak jsme se o tom bavili tak jsi říkal, že to je OK, ale fakt si nevzpomenu na všechny jeho ukony.

No zkusím ještě ten disk jestli mi to nedělá on.

Pravé kolo je právě v pořádku tomu nic není, jen to levé je nějak čudné tak nevím co si o tom mám myslet.
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

zkus jeste tu stranu zvednout, kolem zahybat svisle i horizontalne jestli neucitis vule a pak kolo roztoc a divej se, jestli nekope (i do boku). Kdyz bude kopat do boku, muze to byt prave i ten naboj a mel bys to citit i na brzde jako by byly krive kotouce

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

:lol: Já práve nechápu jak to ten borec poznal.
On sundal kolo a prohlásil, máte něco s čepama :lol: podívejte jak máte sjeté kolo na to čumím a říkám však temu nic není a on no a podívejte tu a ukázal mi asi na 2 cm pásek sjetého :lol:

Ty možná, že teď řeknu blbost, ale netočí se tak náhodou obě přední kola najedou ? tedy jak mohu roztočit jedno kolo když to druhé bude na zemi ?
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

no asi se te zeptam - a od ceho mas diferencial?

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

Né bo právě jak jsem byl s tím plastem tak on robil pravé kolo ( nasazoval ) a já hledal to sjeté na te pneu a točil s tím a on říkal ať mu s tím netočím :lol:
proto ten dotaz
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

jestli mel zvedly cely predek, tak se mu v te chvili tocila druha strana, ale opacne. normalni funkce diferencialu. kdyz jednu stranu zajistis (spustis na zem), budes tocit jen jednim kolem

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

:roll: No jo no když já jsem přes ty rošty spíš :lol:
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

jj, uceny z nebe nespadl. Radeji se zeptat a dovedet se, nez mlcet a myslet si, ze vim. Clovek se uci cely zivot, nekdo toho zna vice, nekdo min. Dohromady to ale nejak funguje.

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

Tož dobroš, zkusíme to kolo a pak s tím potočíme tak snad to zase byl jen výkřik do tmy člověka co robí intoše :lol:
Bo vždicky jak tam jedu s takou capinou ( mám to 3 min od práce ) tak mi najde tolik závad :lol: už aji s alteou :lol:
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

Pak dej vedet.
A mechosa se zeptej jak cep rizeni dokaze vzdy presne v jednom miste cuknout tak, aby dokazal poskodit pneu jen v jednom miste, tedy jaka je spojitost mezi funkci cepu rizeni a rotaci kola.
Nebo jeste lip - najdi si jineho mechosa

lapip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lapip »

k němu už nejdu zase až před zimou na přezutí :lol: má dobré ceny :lol:
Srdcovka

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

To sleduju - cena zadane opravy za hubicku, ale na dalsich vecech se zalepi. Jednou si prijedes s Leonem vymenit olej a on ti hned nauctuje vadne palivove cerpadlo v nadrzi ( neni tam) :D

Odpovědět