Nefunguje tachometr IBIZA 1.8i rv. 95

r.v. 1993-1999 + facelift 1999-2002
Odpovědět
jakula

Nefunguje tachometr IBIZA 1.8i rv. 95

Příspěvek od jakula »

Ahoj seataci,

obracim se na Vas s problemem, ktery jsem si zpusobil sam vlastni "vyzkumnickou" cinnosti. Po vytazeni a rozdelani skrinky s budiky, jejich vytazeni a vycisteni od prachu jsem (nevim proc) o kousek pretocil rucicku tachometru pres doraz. Rucicka se nevratila na zacatek (tedy na 20), ale na 25-30. Vratil jsem tedy rucicku na jeji puvodni misto. No a protoze jsem byl zvedavy chtel jsem tachometr rozmontovat, abych se podival jsek to vypada uvnitr, pod tistakem. Odstranil jsem 5 sroubku, ktere tistak drzi a pokusil jsem se desku vysunout. Protoze to mi to bez nasili neslo, vratil jsem desku na puvodni misto a prisrouboval.

Kontakty tachometru (4 kontakty) ocisteny.

Po slozeni a namontovani zpet do palubky:

1) tachometr NEMERI presne
2) pocitadlo km NEPOCITA
otackomer - OK (zda se ze meri dobre)
ukazatel paliva - OK
ukazatel teploty - OK

Ad 1)

pomerne dlouho trva rucicce nez se pohne z "20"
pri 40km/h na tachometru mi radar na ulici meri cca 50km/h
nevim co do tachometru leze a kde merit (zda se, ze vzadu na desce tachometru jsou nejake 3 merici body)
Ad 2)

nevim jestli se jedna o HW (motorek nacitajici KM; pruzina ktera vraci rucicku, ..) problem nebo elektricky problem
nevim co namerim na 4 kontaktech, ktery mi je tachometr s pocitadlem rychlosti pripojen
neznam popis pinu na 28pinovem konektoru ve skrince s budiky
Takze toho nevim dost a cestou pokus omyl se mi jit nechce a jedine vybaveni, ktere mam je multimetr.

Proto se chci zeptat, jsetli nekdo z Vas nema zkusenosti v nastinene problematice a neporadil mi jak se pohnout dal, aby vse zase pekne fungovalo.

Diky za vase rady

jakula

PoMa
Administrátor

Re: Nefunguje tachometr IBIZA 1.8i rv. 95

Příspěvek od PoMa »

Nejspíš sis poškodil náhon tachometru (elektromagnetický převodník na rychloměr a počítadlo) při demontáži. Je tam celkem jemná mechanika. Signál ze snímače na převodovce je pulsní a tak není celkem co měřit (leda tak osciloskopem).
Doporučuji spíš koupit jiné starší budíky ze stejným rychlostním rozsahem a budíky přehodit. Jen je potřeba si pohlídat stejný koeficient (je vzadu nálepka např. K=1.4), pak je možno použít i tacho z Pola 6K a Golfa III.

jakula

Příspěvek od jakula »

Diky za odpoved. Koupe budiku z vrakoviste je urcite nejjednodussi reseni.

Domenka:
Takze el. mag. prevodnik jsem poskodil nejspis tim, kdyz jsem se pokousel sundat rucicku rychlomeru a taky tim, ze jsem s ni kroutil. Je tak?

Otazky:
Ma podle tebe smysl rychlomer s pocitadlem rozebirat a pokouset se ho opravit?
Existuje nekde nejke video nebo popis z ceho je "budik" poskladany a jak? Pokousel jsem se pohledat na internetu, ale neuspesne.

Jestli se do rozebirani pustim, tak by mne zajimalo, jak sundam rucicku rychlomeru? Na nejakem foru jsem nasel, ze nejlepsim nastrojem je vidlicka.
Jak je rucicka k ose prevodniku, ktery s ni hybe pridelana? Je jen nasunuta?

V mem pripade je K=3853 IMP/KM
Nemas predstavu, kolik by mohl takovy budik stat?

Diky

jakula
Přílohy
DSC_0953a.JPG
DSC_0954a.JPG

PoMa
Administrátor

Příspěvek od PoMa »

Ano, sundáváním ručičky točením sis mohl poškodit mechanismus. Sundávají se opatrným otáčením v protisměru hodinových ručiček za mírného tahu, nandávají se stejným otáčením za použití mírného tlaku na ručičku (taky v protisměru otáčení ručiček). Vidlička je na sundání nejlepší nástroj, lehce zapáčit a pootočit v protisměru ručkou a ručka je dole. Ručička je jen nasunuta, na hladké hřídelce, ale mechanismus je citlivý na hrubou sílu a otáčení ve směru hodinových ručiček.
Opravu zkusit můžeš, ale bez náhradních dílů asi nepochodíš.
Jen kdybys potřeboval někdy, tak tady je zapojení konektoru, o kompletním návodu na rozborku nevím.
Co se týče shánění, tak to asi u nás bude problém, všechny budíky na které jsem natrefil jsou do 200 nebo 240km/h, ale do 220 je jak šafránu.
Leda hledat tady nebo obvolat vrakoviště, popřípadě e-bay.de. Barvou podkladu se nezaobírej, použiješ svůj podklad ciferníku. Jen dodrž rozsah rychlosti a koeficient.
Cena v polsku od cca 500Kč za celé budíky (když na ně natrefíš), tady netuším.

jakula

Příspěvek od jakula »

diky za info, zkusim obvolat vrakoviste

Odpovědět