Zdravím, přátelé
zvažuju pořídit měnič napětí z 12V na 230V, abych mohl v autě v případě nouze dobíjet notebook, nebo baterky do foťáku.
(npříklad něco takového http://www.alza.cz/solid-z-12v-na-230v-50hz-d236147.htm)
Slyšel jsem ale, že je to docela s přehledem schopné zbořit palubní síť
Nevíte, co je na tom pravdy? popř. máte s tím někdo zkušenosti?
taky to máme v servisních autech , a v poho . pc - pájka -......... jeden má dokonce tak silnou , že tím živí celou dijagnostiku klimatizací , ale to musí běžet motor
já potřebuju 85W... Na Apple mám to, že je to nejlepší přístroj na úpravu fotek poskytuje v Photoshopu na stejném hardware až o 25% větší výkon... mimo to ten systém je brilantní
Měnič napětí funguje na bázi frekvenčního měniče. No a frekvenční měnič (dále jen FM) v autě skutečně dokáže nadělat pěknou paseku - pokud je zvolen špatný výrobek a nebo pokud je zvolen špatný výkon.
Špatný výrobek, jenž bude mít nedostatečné stínění, tak dokáže frekvencí krásně zarušit palubní komunikační linky (CAN, nebo K-line) a pokud nepojede komunikační linka, nebude fungovat přenos dat mezi řídícíma jednotkama, ať je to klima, motor nebo i imobilizér (setkal jsem se s tím už) - čili naskáčou chyby, nebo motor zhasne.
Špatně zvolený výkon dám na příkladu:
Matt potřebuje 85W pro zdroj noťase. Aby nebyl FM přetížen, zvolí například 120W (Watt) měnič napětí. Jelikož je ale účinnost FM okolo 80%, tak bude z palubní sítě potřebovat zajistit odběr cca 150W, což při palubním napětí 12V (Volt) činí celých 12,5A (Ampér). Zeptám se - je možno odebrat ze zásuvky v autě takovýto proud, aniž by se přepálila pojistka, nebo poškodila kabeláž v autě? To je jeden zádrhel. Drhý zádrhel je, má-li třeba Matt AKU 44Ah, pak při tomto odebíraném proudu bude baterka za 3hodiny KO, z čehož už po dvou hodinách nenastartuje. A bude Matt sedět v autě celou dobu použití měniče napětí s nastartovaným autem?
Pokud daný měnič napětí nebude mít zabudovanou ochranu před poklesem palubního napětí, tak po chvilce vyšťaví baterku tak, že na ní může způsobit i zkrat, což může následně poškodit řídící jednotky v autě.
Tyto měniče napětí se tedy spíše hodí buďto na použití za jízdy (pokud má odpovídající stínění), nebo do větších aut (velké baterie = např. dodávky, diesly apod.) a nebo pro napojení na záložní bateriový zdroj (chata, loď apod.).
Snad si tedy uděláš obrázek o vhodnosti pořízení měniče napětí do auta, kde i vysoká vlhkost dokáže nemilé divy.
nemám... chtěl jsem to i na nabíjen baterek do foťáku, ale ... než zbourat půlku auta, tak si radši pořádně zkontroluju vybavení před odjezdem, jako za doby bez auta