Ahoj,
jelikož je pro mě elektrika naprosto cizí, tak mám (pro někoho až moc stupidní) dotaz Koupil jsem si pár neonků, ale nevím, kam je zapojit Do ovládání topení vede svazek kabelů s paticí na konci a to samé je u palubních přístrojů. A víc světýlek v Ibize není Určitě je po autě mnohem víc kabelů s 12V, jenže jak je poznat?
Chceš dávat venkovní nebo interierové ? Pokud venkovní , tak bych se na to vyprdnul ( legislativa ) Pokud interierové , tak bych rozebral palubku a napojil je přímo na zapalovač přez pojistku a nějaký spínač Jednoduché , prosté .
Seat Ibiza FR 1.9 T[color=#FF0000]DI[/color] - pumped up 120kw 405 Nm - SOLD
Seat todelo 1.9 TD[color=#FF0000]I[/color]
[url]http://www.slezstizoldneri.cz[/url]
Jo, Granad má pravdu. I když už to jde přes zapalovač, tak pojistka už není potřeba (zapalovač je jištěn 15A pojistkou) a legislativa se týká i interiéru (Na vozidle smí být instalováno pouze zařízení schválené pro provoz na pozemních komunikacích). Pokud nevidíš na pedály, je to problém výuky v autoškole, pokud chceš jen módní featuru, budeš nyní již s neony OUT. Volba je jen na tobě. Auto s neony nebude bezpečnější, nebude šetrnější k životnímu prostředí a ani nebude mít vyšší výkon, natož mít užitečnou funkci. Za ušetřené peníze raději natankuj, nebo kup kvalitní filtry
Ahoj,
neonky zatím budou jen zevnitř Z pohledu legislativy to znám (hlavně nesmí svítit ven - oslňovat ostatní účastníky silničkního provozu). Jinak na venkovní straně nesmí být auto v provozu, pokud neonky svítí.
A teď zpět k té instalaci. Já totiž nemám ani ten zapalovač (dokonce ani kabely k němu nejsou přivedeny)
hmm, tak to znáš legislativu špatně
doporučuji prostudovat vyhlášku č.197/2006 Sb., kterou se mění vyhláška č.341/2002 Sb. ve znění vyhlášky 100/2003 Sb.
Týká se to i vybavení interiéru Tedy přeji co nejmenší patálie při silniční kontrole a úspěšné absolvování STK
Jinak když už, tak vlastní jištění a napojení na obvod, který je bez napětí po vypnutí zapalování (vyjmutí klíče). Nedostaneš se tak do stavu, kdy bude nespolehlivé elektrozařízení pod napětím v době tvé nepřítomnosti. A kdyby jsi v reproduktorech slyšel pískání po zapnutí neonů, tak se taky nediv. Stává se to.
Kdysi davno jsem delal takovej svuj pruzkum u policie a kdyz me stopli tak sem se jich ptal na to co mi reknou na neony- rozsvitil jsem interier (4x neon na strope, podsvicena podlaha, kastliky, a vydechy topeni) to bylo vzdy bez jakeho koli problemu jen prej abych tam nedaval cerveny aby si ridici zamnou nemysleli ze brzdim, a kdyz jsem pustil venek tak vzdy rekli at to hlavne vypnu nez se rozjedu... je mozny ze jsem narazil na hodny policajty ale vzdy mi rekli to samy a to jsem to zkousel asi u 5 ruznych hlidek...takze legislativa a interier je maximalne ok... to bys musel opravdu narazit na nejakyho rejpavyho vola...
a jinak jak to odzkouset? pokud to budes davat na to radio tak je to uplne nejjednodussi a nemusis nic zkouset... cernej drat je minus (kostra) a cervenej je stalych 12V a zluty je 12V se zapnutym klickem....
Příslušník PČR nemůže zatím na silnici 100% posoudit legálnost montáže (nemá statut technika STK), tedy zatím to každý řeší po svém. Může si ale vyžádat homologační list, který je lepší mít u sebe a na něm musí být zázračná věta "scháleno pro provoz na pozemních komunikacích na území ČR", k tomu doplněno označení 8SD s doplňkovým číslem schválení (to si dokážou v databázi ověřit). Stejná značka musí být na doplňku. Pokud má všeobecnou evropskou homologaci, musí být označeno písmenem "E" za kterým následuje číslo schvalovacího regionu a opět číselný kód schválení.
Je připravován nový zákon, dle kterého tě může nechat policista okamžitě předvést na nejbližší STK (musí být do 8 km od místa kontroly), kterou v případě oprávněnosti předvolání zaplatíš včetně pokuty (zaplatíš vždy, jelikož 100% bez závad žádné auto není - pokud se v paragrafech neobjeví že placení musí mít přímou souvislost se závadou, kvůli níž bylo vozidlo předvoláno). Tedy ve skutečnosti při kontrole pozbydeš technickou způsobilost pro provoz na pozemních komunikacích a okamžitá kontrola na STK ti způsobilost obnoví, nebo potvrdí ztrátu (propojená databáze s PČR, tedy okamžitá kontrola). Bude tedy vyloučen vliv PČR a zodpovědnost za platnost STK bude na technikovi, kterou ji proved.
Pokud tedy pojedeš z STK (nebo po týdnu, měsíci,..., prostě s platnou STK), zastaví tě PČR a pošle tě na kontrolu do jiné STK, která je právě blíže, tam technik najde závadu delšího trvání a v té chvíli mají problém dva - vlastník vozidla (vlastník vozidla zodpovídá za provoz vozidla) a ten, kdo dělal předchozí STK (pokud je STK čerstvá). Je to dobrý bič na obcházení STK